Snijbonen ovenschotel

Wie houd er nou niet van een heerlijke ovenschotel? In dit artikel leest je een paar recepten voor een ovenschotel met snijbonen zodat jij dit heerlijke gerecht zelf thuis ook kan maken.

Recept 1: Ovenschotel met aardappel, snijbonen, spekjes en kaas.

Benodigdheden: Dit gerecht is voor 4 personen

  • 400 gram snijbonen
  • 5 aardappels
  • 4 bosuien
  • 1 bakje met cherrytomaatjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper en zout
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 250 gram varkensspekjes
  • Roomboter
  • Melk

Recept 2: Hollandse snijbonenschotel

Benodigdheden: Dit gerecht is voor 4 personen en is erg gemakkelijk te maken

  • 500 gram snijbonen
  • 500 gram rundergehakt
  • 4 eetlepels olie
  • 2 grote uien
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • Een halve theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 300 gram gezeefde tomaten
  • 1 kilogram aardappelen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Peper en zout
  • Roomboter
  • 150 gram geraspte kaas

Het bereiden van de ovenschotel

Schil de aardappelen en spoel ze goed af zodat al het vuil eraf is, snijd nu de aardappelen in partjes. Maak de snijbonen goed schoon, dit kan door een machine of met een klein mesje. Snijd alle snijbonen in kleine stukjes. Je kan ook voorgesneden snijbonen kopen mocht je het vervelend vinden om de snijbonen zelf te snijden. Kook de aardappelen in water met een snufje zout, doe dit ook met de snijbonen. Bak nu de spekjes in een koekenpan. De cherrytomaatjes mogen in partjes gesneden worden en de bosuien in kleine dunne reepjes. Het koken van de snijbonen duurt ongeveer 10 minuten. Giet de snijbonen af wanneer ze klaar zijn met koken, pas goed op want het water is bloedheet. Schud de spekjes af en toe door elkaar zodat ze goed gelijk gebakken worden. Als je met een vork gemakkelijk door de aardappel kan prikken dan zijn deze gaar. Giet nu de aardappelen af en stamp de appelen met een scheutje melk en wat roomboter tot een mooi geheel. Voeg aan de aardappelpuree wat peper, zout en kerriepoeder toe. Meng nu alles samen en schep alles over in de ovenschaal. Strooi er een mooi laagje raspte kaas overheen. Zet de ovenschaal in een oven die voorverwarmd is op 200 graden en bak het gerecht in ongeveer 10 minuten. Genieten maar!

Bereiden van de Hollandse snijbonen ovenschotel

Schil de aardappelen en kook deze gaar. Als je met een vork gemakkelijk door de aardappelen kan prikken zijn ze klaar. Stamp de aardappelen met wat melk en het boter tot één geheel. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Kook de snijbonen nadat je ze schoongemaakt hebt in kokend water. Bak het gehakt in een koekenpan met wat olie en voeg de ui, paprika en knoflook toe. Voeg de chilipoeder, kaneel en komijn toe en laat dit mee bakken. Voeg na ongeveer 1 minuut de tomatenpuree en de gezeefde tomaten toe en breng dit aan de kook. Laat dit 10 minuten stoven. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 170 graden. Schep nu ongeveer de helft van je aardappelpuree in de ovenschaal. Schep nu de snijbonen en het gehaktmengsel toe. Bestrooi dit met geraspte kaas tot een dikke laag. Zet de ovenschaal in de oven en bak dit ongeveer 30 minuten lang.